Sajtóközlemények

Ön is kíváncsi arra, hogyan ellenőrizhetőek a forintbankjegyek, milyen biztonsági elemeket tartalmaznak, és mi az ellenőrzésük módja? Töltse le a Magyar Nemzeti Bank hivatalos Zsebpénz-M kalkulátorát, ami segítheti Önt akár a mindennapi készpénzhasználat, akár egy bevásárlás során. További részletek:

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.bitnet.mnb

A havonta várható nagyobb összegű kiadások, mint például a csekkek befizetése, a befizetett csekkek nyomonkövetése indőnként Önnek is problémát okoznak? Befizettem már, vagy még nem? Mennyi kiadással kell még ebben a hónapban számolnom? A Csekkek Alkalmazás a befizetni valók követésében nyújthat Önnen segítséget. További részletek:

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.mikoandras.payments

www.penzcentrum.hu

2014.08.13.

Nem múlik el nyaralási szezon úgy, hogy ne érkeznének hírek átverős valutaváltókról. Ezek a bűnözők általában a hivatalos váltók közvetlen közelében figyelik ki áldozataikat, és jóval kedvezőbb árfolyamot ajánlanak - a tranzakció azonban szite mindig komoly buktával végződik.

Így kopasztjuk meg a külföldi turistát

HVG, 2014.07.30.

Sok ember számára nyilvánvaló, hogy külföldi úton a gépről vagy a vonatról leszállva nem szabad pénzt váltani, hanem a városban kell a kedvezőbb árfolyamok közül választani. Csak éppen nem mindenki ennyire körültekintő. Egymás melletti pénzváltóknál merőben más az árfolyam. Érdekes ugyanakkor, hogy például a Váci utcában található Interchange irodában hétfőn 243 forintért vették, 312 forintért adták az eurót, miközben az iroda mellett közvetlenül található Exclusive Change-nél 307 és 309 volt az árfolyam.

Gong rádió, 2014.07.18.

Az utazásokat, nyaralásokat mindig komoly szervezés előzi meg, ilyen feladat a pénzváltás is. Hogyan válasszunk pénzváltót Magyarországomn - többek között ezt is megtudhatjuk a Gong Rádió riportjából. A beszélgetőpartner Kósa Zoltán, az egyesület elnöke.

Balaton Rádió, 2014.07.16.

Most, hogy elérkezett a nyár, sok ember tervez külföldi nyaralást. Ebben az esetben az egyik legfontosabb intézkedés a pénzváltás. Felmérések szerint azonban nem tájékozódunk eléggé a pénzváltásról. A Balaton rádió vendége volt a témában Kósa Zoltán.

Itthon jobban járhat a valutaváltással, mint külföldön

Retró Rádió, 2014.07.15.

Itthon jobban járhat a valutaváltással, mint külföldön – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke. Kósa Zoltán szerint itthon könnyebben tájékozódhat az irodák megbízhatóságáról, ráadásul a kommunikáció is egyszerűbb lehet a hazai pénzváltóknál, probléma esetén pedig a hatóságoknál.

Retró Rádió

Ha nyár, akkor nyaralás, és ha külföldre igyekszünk, külföldön nyaralunk, akkor nem árt magunkat felvértezni különféle valutákkal - a vonal túlvégén Kósa Zoltán, a Magyarországi Pénzáltók Országos Egyesületének elnöke.

Rádió Anritt, 2014.07.03.

Az itthoni pénzváltásnak milyen előnyei vannak a külföldivel szemben? Milyen veszélyei lehetnek a váltásnak itthon és külföldön? Mire figyeljen oda az utazás előtt álló? Mit jelent a dupla váltás? Miért lehet drágább a külföldi bankkártya használat, mint a készpénz használat? - Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Rádió Anritt riportjában Kósa Zoltánnal, az Egyesület elnökével.

Amit külföldi utazás előtt állóknak tudni érdemes...

Plázainfó, 2010.07.23.

Miért kell, és hogyan érdemes időben felkészülni az utazás előtt, hogy biztosak legyünk a valutaváltás sikerében akár egy nagyobb összeg vagy egzotikusabb országok valutája esetében is. Mi alapján válasszunk pénzváltót itthon vagy/ és külföldön a számunkra biztonságos pénzváltás érdekében.

Magyarországi pénzváltással kapcsolatos tanácsok és információk

Kósa Zoltán, az MPOE elnökének közleménye

Melyből megtudhatjuk, hogyan tehetjük zökkenőmentessé és biztonságossá nagyobb összegek átváltását. Mik a megbízható váltók ismérvei. Mikor szükséges okmányokat magunkkal vinni a pénzváltáshoz. Milyen veszélyekkel jár, ha illegális váltónál próbálkozunk.

Magyarországi pénzváltással kapcsolatos tanácsok és információk

Kósa Zoltán, az MPOE elnökének közleménye

Melyből megtudhatjuk, hogyan tehetjük zökkenőmentessé és biztonságossá nagyobb összegek átváltását. Mik a megbízható váltók ismérvei. Mikor szükséges okmányokat magunkkal vinni a pénzváltáshoz. Milyen veszélyekkel jár, ha illegális váltónál próbálkozunk.

„A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) beérkezett jelzések szerint a turista szezon megnövekedett valutaigénye, az elmúlt hetekben az egyéb valutákkal szemben jelentős árfolyammozgást produkáló a Forint miatt, néhány pénzváltó iroda az idény jellegű valutákból nem tudja teljesíteni azonnal a váltási igényeket.

Ezért az MPOE az elkövetkező napokban valutát vásárolni szándékozó ügyfeleknek javasolja, hogy
 • 2 - 300 000 Ft-ot maghaladó váltási szándék esetén, kényelmessé és zökkenőmentessé tehető a valutavásárlás, ha igényüket előző nap a pénzváltónál telefonon bejelentik, előrendelik.
 • Kérjük Önöket, valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsanak,
  • amely jól látható MNB (PSZÁF) által kiadott engedéllyel rendelkezik;
  • ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (Bank, Takarékszövetkezet) ügynöke;
  • Az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve; (Megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő) Ez főleg, a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő néhány irodára jellemző.
  • a kezelési költségek az irodában és a bizonylaton is megfelelően fel van-e tüntetve és azonos-e. Amennyiben a bizonylaton nincs feltüntetve, vagy külön bizonylatot nem kap, azt ne fizesse ki.
 • Egyúttal tájékoztatni szeretnénk ügyfeleinket arról, hogy a pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani.
 • Az 500 ezer forintot meghaladó valutaváltás esetén fényképes igazolványt és lakcímkártyát vigyenek magukkal.

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) beérkezett jelzések szerint az igény megnövekedése miatt, egyes helyeken ismét aktivizálták magukat az illegálisan működő („utcai” és MNB engedéllyel nem rendelkező irodákat fenntartó) váltók.
Itt általában a váltóhelyekre ráígérve az árfolyamokban, csalják „lépre” a hiszékeny vásárlót és minden esetben kevesebb pénzt, vagy teljesen értéktelen, kivont valutákat sóznak rájuk.
Panasszal pedig ez esetben lehetetlen élni.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az „utcai” valutaváltás esetén bűncselekmény áldozatai lehetnek, és a hatóságok az „ügyfelet” is büntethetik az illegális valutaváltáskor !
Erre külföldön is, itthon is kiemelten figyeljenek, mivel egy rendőrségi feljelentés nagyon elronthatja a szép nyaralást.”

Tisztelettel:
Kósa Zoltán
elnök