• This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hasznos tanácsok utazóknak

avagy hogyan kerüljük el a nyaralást beárnyékoló dolgokat...

Közeledik a szezon, lassan mindenki a jól megérdemelt nyaralását tervezgeti. Egész éves gyűjtögetés, akár lemondások után szeretnénk felhőtlenül kiélvezni azt a pár napot, amikor kiszabadulunk a mókuskerékből, hogy a napsütésnek, a tenger sós illatának, megnyugtató morajlásának köszönhetően feltöltődjünk.

Annak érdekében, hogy az utazás előtt, vagy alatt ne érjen bennünket kellemetlenség, ezért csokorba gyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amit érdemes megfontolni és betartani.

Mivel a magyarok egyik legkedveltebb utazási célpontja a csodálatos Horvátország, ezért a példáinkat Horvátországra hegyeztük ki – de a tippek közül sok hasznos lehet más országokban történő nyaralásnál is.

 1. Készpénzt vigyek vagy bankkártyát?
  A bankok jelentős aktivitásának köszönhetően az átlag ember valószínűleg azt gondolja, hogy utazásnál nem érdemes sok pénzt váltani, mivel a bankkártya bárhol használható. Ez így is van, de abba belegondoltunk, hogy a külföldi készpénzfelvételt, és kártya használatot követően milyen plusz költségekkel is kell számolnunk?
  Talán nem is merül fel bennünk, hogy nemcsak a nehezen beszerezhető valutáknál van dupla átváltási költség, hanem azokban az országokban is, ahol nem euró vagy dollár a fizetőeszköz (vagyis ez a kunára is vonatkozik). Ilyenkor először átváltják a pénzünket dollárra, vagy euróra és aztán az ország saját devizájára. A dupla váltásnak köszönhetően jobban járhatunk a készpénzes vásárlással, mint a bankkártyással.
 2. Mire figyeljünk pénzváltó választáskor?
  Manapság már lépten nyomon belebotlunk az utcán a Change feliratba. No de mi alapján érdemes választanunk? Persze, a kiírt ár egy fontos szempont, de egy rosszul megválasztott hellyel még akkor is ráfizethetünk, ha a feltüntetett árfolyam vonzónak is tűnik. Érdemes megnézni, hogy
  • milyen a pénzváltó megközelíthetősége,
  • a pénzváltóban ülő pénztáros mennyire tűnik „szimpatikusnak”,
  • mennyire tartjuk biztonságosnak a helyet, biztosak vagyunk-e abban, hogy a pénzt úgy el tudjuk tenni, hogy nem válunk támadás célpontjává.
 3. Milyen trükköket alkalmaznak a pénzváltók az ügyfelek becsapására?
  Ha megtörtént a pénzváltó kiválasztása, mielőtt odaadnánk a beváltani kívánt összeget, először kérdezzük meg, hogy a beváltani tervezett összegért mennyit adnak vissza.
  Fontos: a megbízható, legálisan működő helyeken az árfolyamot jól látható monitoron mutatják az ügyfelek felé. Ha ezt rendben találjuk, akkor adjuk csak át a pénzt. Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy bizalmat szavazhatunk a pénztárosnak, soha ne távozzunk anélkül, hogy megszámoltuk volna a váltott pénzt, mert utólagos reklamációval nem valószínű, hogy sikerrel járunk.A kapott bizonylatot, mindenképp vegye át és ellenőrizze, hogy a kapott összeg megegyezik-e a bizonylaton szereplő összeggel. Ha a kapott számla nem tartalmazza a cég illetve a tranzakció adatait valamint az úgynevezett JIR és ZKI kódokat, akkor az valószínűleg nem volt hivatalos ügylet!
 4. Mit tegyek, ha baj van? Pl. rosszul adtak vissza / ellopták a pénzt....
  Ha úgy érezzük, hogy rosszul adtak vissza, esetleg kiraboltak bennünket, akkor érdemes rendőrt keresnünk. Évek óta megtalálhatóak magyar rendőrök a horvát tengerpart forgalmas üdülő területein, ezért ha szerencsénk van találhatunk velünk egy nyelvet beszélő segítséget. A pénzváltókon, Horvátországban is szerepelnie kell egy telefonszámnak, ahová panaszunkkal fordulhatunk, ott jó eséllyel akár magyarul beszélő kollégával is beszélhetünk.
 5. Pénz, pénz, de mennyit is ér, hogy is néz ki?
  A kikapcsolódásra vágyó turista annak a veszélynek is ki van téve, hogy a boltban történő vásárláskor, vagy az étteremben történő fizetéskor rábízza magát az eladóra illetve pincérre, hogy a pénztárcából guberálja ki azt az összeget, amennyit fizetnünk kell. Ennél a megoldásnál sokkal hasznosabb, ha előre tájékozódunk arról, milyen pénzt is használnak az adott országban, hogyan néz ki a váltópénz stb... Ezekkel további „Forintokat” spórolhatunk meg magunknak.
 6. Mik a leggyakoribb kirabolási módszerek?
  Azt szokták mondani, hogy a baj nem jár egyedül. Sajnos ugyanez igaz a bűnözőkre is. Kihasználják a turisták figyelmetlenségét, a tömegben való nézelődését. A táskánkat mindig magunk előtt tartsuk, így nem fordulhat elő, hogy amíg elmélyülten nézelődünk a sikátoros kisutcákban, barangolunk a bazárban, addig egy gyakorlott kéz kiemeli a táskánkból a pénztárcánkat. Sűrűn előfordul, hogy a lopások az éttermekben, vagy kávézókban történnek. Mert hova is kerül ilyenkor a táska, amit talán már órák óta cipelünk? Nagy valószínűséggel nem az ölünkbe, vagy az asztal védett oldalára, hanem a mellettünk lévő székre, vagy a hátunk mögé, ami ezáltal rögtön kiváló célponttá válik. Soha ne hagyjuk az autóban látható helyen az értékeinket!
 7. Hova tegyem a pénzt, hogy ne lopják el?
  Lehetőség szerint csak annyi pénzt vigyünk magunkkal, ami az adott napi felfedező körútra, kirándulásra, strandoláshoz szükséges lehet. A pénzt érdemes több helyen tartani, és semmiképp nem a táska legkülső zsebében. Javasolt cipzárral zárható táskát vinnünk magunkkal, ezzel nehezítve a zsebesek munkáját. És azt talán mondani sem kell, hogy a strandon ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket, mert ez egyértelmű felhívás lehet keringőre...
 8. És ne felejtsük, az ördög nem alszik!
  Minden óvintézkedésünk ellenére is előfordulhat, hogy az utazásunk során elkallódik a poggyászunk, megsérül a bőröndünk, baleset ér bennünket a strandon, a tengerparti úton haladva az ismeretlen szerpentinen összekoccanunk egy másik autóval, napszúrást kapunk, vagy égési sérülések jelentkeznek rajtunk, ami miatt orvosi ellátásra szorulunk, vagy akár a zsebesek kifinomult munkájának köszönhetően megszabadítanak bennünket a nyaralásra szánt összeg egy részétől. A sok kellemetlenségeket, és a bosszúságot valamelyest mérsékelheti, ha az utazás előtt utasbiztosítást kötünk. A körültekintő választásra azonban nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, mert a jelenleg elérhető biztosítások közt akadnak jelentős eltérések. A választásnál vegyük figyelembe, hogy milyen jellegű nyaralást tervezünk, elsősorban városlátogatást, vagy például búvárkodást tervezünk, és a biztosítást ezek figyelembevételével válasszuk ki. Ha megóvni nem is óv bennünket a biztosítás a bajtól, de a „zsebbe nyúló” jelentős kiadással járó rossz élményektől meg is kímélhet bennünket.
Image

Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesülete
1052 Budapest, Váci utca 12.
mpoe@mpoe.hu